Θεσσαλονίκη: Διασώθηκε η γάτα που κάποιος παράτησε στο φάρο του λιμανιού χωρίς να μπορεί να διαφύγει


Θεσσαλονίκη: Διασώθηκε η γάτα που κάποιος παράτησε στο φάρο του λιμανιού χωρίς να μπορεί να διαφύγει





Επιχείρηση διάσωσης μιας γάτας που είχε εγκλωβιστεί στον φάρο του λιμανιού έστησε η Ομάδα Διάσωσης και Υπεράσπισης Ζώων σε συνεργασία με το λιμενικό.
Η εθελοντική ομάδα, η οποία αναλαμβάνει τις… επικίνδυνες αποστολές να βοηθήσει ζώα που έχουν απεγκλωβιστεί, ενημερώθηκε ότι το ζώο εθεάθη να κυκλοφορεί στον κυματοθραύστη απέναντι από το λιμάνι της πόλης, όπου προφανώς το άφησε κάποιος ασυνείδητος. Άμεσα επικοινώνησε με το λιμενικό και άρχισε επιχείρηση για την περισυλλογή και περίθαλψη του ζώου.
«Αρχικά έγινε μία ανάρτηση σε μία ομάδα στο Facebook, την οποία είδαν δύο κοπέλες, η Κυριακή Αβράμογλου και η Άσπα Χατζηκωστή, οι οποίες μας την έστειλαν. Το περιστατικό μας παραξένεψε γι’ αυτό την επόμενη μέρα πήγα στο λιμάνι και είδα τη γάτα από μακριά. Επειδή στο συγκεκριμένο τμήμα δεν υπάρχει πρόσβαση, αφού κανένα σημείο του δεν εφάπτεται στη στεριά, επικοινωνήσαμε με Λιμενικό για να μπορέσει κάποιος να μας πάει. Το Λιμενικό ανταποκρίθηκε άμεσα και διέθεσε φουσκωτό για να μας περάσει απέναντι. Πήγαμε το απόγευμα, περπατήσαμε τον κυματοθραύστη, αλλά δεν εντοπίσαμε το ζώο, το οποίο προφανώς φοβήθηκε και κρύφτηκε. Οπότε και στήσαμε παγίδα, βάλαμε τροφή και φύγαμε», εξήγησε στη Voria.gr η Ελευθερία Βεκίλογλου, η οποία μαζί με τον Στέλιο Γερονυμάκη είναι ιδρυτικά μέλη της ομάδας.
Η επιχείρηση συνεχίστηκε την επόμενη ημέρα με την ομάδα να πηγαίνει για δεύτερη ημέρα στον κυματοθραύστη. «Την άλλη μέρα το πρωί ο γατούλης πιάστηκε στην παγίδα, οπότε τον πήρα, τον πήγα στον κτηνίατρο για κλινικό έλεγχο, γιατί θα ήταν προφανώς αφυδατωμένος, ενώ του κάναμε και στείρωση. Στην αρχή ήταν λίγο αγριεμένος, αλλά μετά πολύ ήρεμος και πλέον είναι πολύ καλά. Τώρα θα τον φιλοξενήσουμε στο σπίτι και θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποιον για υιοθεσία», ανέφερε η κ. Βεκίλογλου.
Η δράση της ομάδας
Η Ομάδα Διάσωσης και Υπεράσπισης Ζώων ξεκίνησε τη δράση της από τον περασμένο Ιούλιο και ήδη έχει συμμετάσχει σε δεκάδες επιχειρήσεις για οικόσιτα, αλλά και άγρια ζώων. Συγκεκριμένα, έχει αναλάβει και διεκπεραιώσει με επιτυχία 20 περιστατικά απεγκλωβισμού φιδιών από σπίτια ή από αμάξια, 40 περιστατικά με πουλιά χτυπημένα από αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και μία τυτώ, εγκλωβισμένα ή μωρά που έπεσαν από φωλιές, 15 με χελώνες και σκαντζόχοιρους, ενώ βοήθησε δέκα σκύλους, 20 γάτες, δύο αλεπούδες, έξι κουνέλια και μία θαλάσσια χελώνα.
Άλλωστε, τα δύο ιδρυτικά μέλη της ομάδας έχουν εμπειρία τουλάχιστον 20 ετών σε εθελοντικές ομάδες προστασίας ζώων. Ο Στέλιος Γερονυμάκης συνεργάστηκε με διάφορες οργανώσεις, όπως το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (ΕΚΠΑΖ – Αίγινα) και το κέντρο περίθαλψης «Δράση για την Άγρια Ζωή», ενώ μεταξύ άλλων ασχολείται επί πολλά χρόνια με την απομάκρυνση ερπετών από αστικά περιβάλλοντα, καθώς επίσης με τη μεταφορά και τη διάσωση τραυματισμένων θαλασσίων χελωνών. Από την πλευρά της, η Ελευθερία Βεκίλογλου συνδράμει όλα αυτά τα χρόνια σε διασώσεις, νοσηλείες, φιλοξενίες, στειρώσεις και υιοθεσίες ζώων μέσα από τη συμμετοχή της σε διάφορες ομάδες και οργανώσεις, όπως το πρώτο φιλοζωικό σωματείο Θεσσαλονίκης «Άργος», ενώ βοηθά ως εθελόντρια μεγάλες διεθνείς οργανώσεις. Μάλιστα, το 2019 ίδρυσε την ομάδα εθελοντών «Crazy Paws», η οποία πέρα από τις δράσεις που αναλαμβάνει, δραστηριοποιείται και στην ευαισθητοποίηση του κόσμου.
«Εγώ ήθελα να έχω μία ομάδα εθελοντική, γιατί πολλές οργανώσεις λειτουργούν πλέον με ωράριο και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα περιστατικά άμεσα. Εμείς θέλαμε μία ομάδα που να λειτουργεί συνέχεια, ώστε να μη χάνουμε την ουσία», είπε στη Voria.gr ο Στέλιος Γερονυμάκης. «Αναλαμβάνουμε διασώσεις ζώων όλων των ειδών, από σκύλους και γάτες, μέχρι πουλιά, φίδια, ερπετά, χελώνες, αλεπούδες. Για τη νοσηλεία τους συνεργαζόμαστε με Κτηνιατρική ΑΠΘ, ειδικά αν πρόκειται για άγριο ζώο που δεν το αναλαμβάνει κτηνίατρος, αλλά και με άλλες οργανώσεις. Παράλληλα, όμως, επεμβαίνουμε και σε περιπτώσεις παθητικής ή ενεργητικής κακοποίησης ζώων, κινώντας τις νόμιμες διαδικασίες. Συνήθως μας στέλνουν μηνύματα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, τον Στέλιο τον ξέρουν άνθρωποι που ασχολούνταν ειδικά με άγρια ζώα, ενώ μας γνωρίζουν από Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπου απευθύνονταν όσοι έχουν τέτοια προβλήματα, η οποία μας καλεί όταν δεν μπορεί να επέμβει ή δεν έχει τα κατάλληλα εργαλεία», συμπλήρωσε η κ. Βεκίλογλου.
Να σημειωθεί ότι τα μέλη της ομάδες καλύπτουν με δικά τους έξοδα τη μεταφορά, τη σίτιση, τα φάρμακα και τις νοσηλείες, καθώς επίσης το κόστος του εξοπλισμού, όπως είναι τα κλουβιά και οι παγίδες.

ΠΗΓΗ: Voria.gr

Διαβάστε επίσης: